Вістінг / Wisting (2019-...)

Вістінг / Wisting (2019-...)

Типовий представник жанру “скандинавський детектив”, холодний, розмірений, тягучий і місцями похмурий — “Wisting” (2019). Фільм знято на основі творів Jørn Horst (не читав, але схвалюю). У центрі сюжету — пошуки американського(!) серійного вбивці, який вирішив сховатись від ФБР у норвезькій глибинці в районі міста Ларвік. Якщо хтось очікує, що ланцюжки подій та лінії причинно-наслідкових зв’язків максимально заплутані і є практично не прогнозованими — то він не буде розчарованим. Тому щоб не загубитись і належним чином оцінити павутиння режисерських задумів варто запам’ятовувати (чи записувати) імена і прізвища головних героїв.

Особливістю сюжету є його умовний поділ на дві частини — дві різні справи, пов’язані головними героями. Перша — пошуки серійного вбивці зимою, друга — розслідування заново відкритої справи весною, хоча загального цілісного уявлення про серіал такий підхід не псує. Під час перегляду кожного епізоду складається враження, що розгадка вже поряд і наступною буде розв’язка, але творці серіалу дуже вміло маніпулюють інтуїцією навіть досвідченого глядача — не обманюючи його, змушують самостійно робити хибні висновки, що по-своєму захоплює та інтригує.

В кадрі постійно присутня сувора норвезька природа, і це не гламурний Берген із глибокими фьордами та епічними водоспадами під музику Едварда Гріга, а рідне місто Тура Хеєрдала — оточене засніженими пагорбами, хвойними лісами під небом свинцевого кольору.

Не можна не звернути увагу на охайність та “мінімалістичність” в архітектурі і так само лаконічний інтер’єр будинків та громадських закладів. Музичний супровід драматичних подій на стільки доречний, що в процесі перегляду стає непомітним зливаючись із сюжетом, але вартий окремої уваги, адже саме він забезпечує “атмосферність” серіалу.

При всьому бажанні європейської спільноти до демонстрації всеохоплюючої толерантності та всепроникаючої терпимості між представниками різних культур — прослідковується специфічне ставлення норвежців до вихідців з американського континенту та інших приїжджих, що знаходить прояв у жартах (якщо це можна так назвати) і ледь помітному сарказмі у спілкуванні.

Як вже стало зрозуміло з опису — фільм дуже не для всіх, а для поціновувачів жанру та шанувальників заплутаних загадок в напруженій атмосфері.