Двадцять одне / 21 (2008)

Двадцять одне / 21 (2008)

Без перебільшення — кіно дуже просте, мабуть чи не єдиним, що привертає до нього увагу це припис “на основі реальних подій”. Хоча, якщо почитати критиків, то і від реальних подій там лише ідея. Не зважаючи на це, фільм входить до переліку, який називається “про розумних”. Людське суспільство так влаштовано, що подібним людям приділяється не так багато уваги і популяризація тих, хто розумніший за інших чи краще навчається — невдячна справа з комерційної точки зору масової культури.

Нехай і з досить примітивним сюжетом, але “21” це про різницю між “розумом” та “мудрістю”. Адже маючи навіть такий непересічний талант, як в героя Jim Sturgess, не завжди є здібності ним ефективно розпорядитись. Саме тому керують світом і досягають комерційного успіху не видатні математики чи гросмейстери, а особи із зовсім іншим набором якостей.

Окремої уваги заслуговує процедура призначення великої стипендії в Гарварді — таке враження, що десь подібне вже бачив, хоча мова тоді йшла не про такі суми та про значно менш іменитий ВНЗ. Взагалі, вражає і веселить прив’язаність студентів американських університетів до балів та оцінок за навчання, бо в нашому середовищі то практично ніяк не пов’язано із категоріями успішності в професії чи житті загалом.

Романтична лінія сюжету (куди ж без неї) реалізована типово для підліткових фільмів у форматі ЯК не просто хлопцям, які добре навчаються, розпочати стосунки з дівчатами, зовнішність яких перебуває на позначці “вище середнього”. Обличчя Kate Bosworth чомусь здається знайомим, хоча і не бачив жодного іншого фільму з нею, а може тому що вона нагадує Elisabeth Shue у її кращі роки.

This Country (2017) on IMDb