Неприємності з Гаррі / The Trouble with Harry (1955)

Неприємності з Гаррі / The Trouble with Harry (1955)

Такі фільми не можна переглядати просто так — для цього потрібний відповідний настрій та бажання дивитись і бачити. Перше, що кидається в очі, це рік виробництва — далекий 1955. Аж не віриться, що в таку сиву давнину можна було зняти настільки якісно і соковито. Кіно особливе ще й тим, що події, які відбувались у великому штаті Вермонт — знімались у великому штаті Вермонт. Захоплюють переважно натурні зйомки мальовничої осені тієї пори, коли вже золоті кольори зустрічаються із ще зеленими барвами. Цим і пояснюється ідилічна атмосферність фільму — коли що не ракурс, то сюжет для вітальної листівки або реклами туристичного агентства.

Не останню роль у цьому зіграв (буквально) музичний супровід у виконанні Royal Scottish National Orchestra. Гумор у фільмі… Ну а що гумор? Просто це Hitchcock, і цим все сказано.

В акторському складі не просто знайти всесвітньо відомі всім поколінням імена, але… Є прекрасний шанс побачити John Forsythe молодим і красивим (а це, між іншим, не хто-небудь, а сам Blake Carrington із культової “Dynasty”). Для Shirley MacLaine даний фільм — акторський дебют, а її можна зустріти хай і в епізодичних ролях, але сучасних серіалів: “Only Murders in the Building” (2021) та “Downton Abbey” (2010-2015). А випадкового перехожого на 0:22:15 зіграв невипадковий Alfred Hitchcock.

Подібне кіно може і не є документальною хронікою, але це дуже об’єктивне вікно у тогочасну реальність, або принаймні якою, люди того часу, хотіли б її бачити.

Коли говорять не про кіно, а про кіномистецтво — треба показувати подібні стрічки.

P.S. У моїй ірраціональній уяві “The Trouble with Harry” (1955) це щось дуже рівновіддалено середнє між 12 Angry Men (1957) та культовими Green Acres (1965–1971). В магазинчику Mrs. Wiggs навіть червона кавомолка точно така сама, як у бакалійній лавці Sam Drucker.

This Country (2017) on IMDb