Внутрішні закони / The In-Laws (1979)

Внутрішні закони / The In-Laws (1979)

Чудова олдскульна комедія, над якою час не владний і яка не втрачає актуальності, даруючи при цьому радість споглядання акторської гри Peter Falk та Alan Arkin. Фільм, який потрібно подивитись — він може сподобатись або ні, але переглянути його і збагатити глядацький досвід категорично обов’язково рекомендовано. Стрічка належить до епохи “справжнього кіно” з натурними зйомками, добре поставленими перегонами на справжніх автомобілях із каскадерами за кермом та шедевральною акторською грою.

Достатньо просто вдивитись в міміку обличчя Peter Falk та Alan Arkin під час діалогу 40:20-46:20. По-моєму, це називається майстерність та індивідуальність. Ну не може зобразити подібну емоційність сучасна Megan Fox і не через відсутність таланту, а тому що ботулотоксин типу А обмежує рухливість мімічних м’язів. Натомість Peter Falk так водить хороводи впродовж фільму, що навіть до фіналу не зрозуміло ЩО правда, а ЩО є божевільною маячнею, яку він вигадав по дорозі. Спостерігаючи за його роботою, складається враження, що не Peter Falk перевтілюється у свого героя, а навпаки привносить Peter Falk у роль Vince Ricardo.

Невід’ємною частиною сюжету є приємний і часто добрий гумор, зокрема: намагання підняти в повітря літак на 53:20, інструктаж “бортпровідника” на 54:20 чи коли генерал Garcia напоїв водою свого друга Пепе.

Не зрозумілим моментом залишається фраза на 09:40 “Це не Мінськ XIX століття, а Мангеттен XX”. Засмучує, що обладнання кабінету стоматолога 70-х років у США перевершує відповідне комплектування вітчизняного у 90-х. Радує око жовто-блакитний стяг на воротах на 01:30:35, навіть дивно чому його не помічав раніше по чорно-білому телевізору.

Переклад назви фільму українською як “Внутрішні закони” це злочинні дії, спрямовані на спотворення навколишньої реальності, бо в нас є повною мірою відповідне слово — “Свати”. Також не варто плутати оригінал з однойменним кіном “The in-laws” (2003). Неодноразово звертав увагу, що обличчя Barry Lutz в динаміці здається дуже знайомим, при чому жодного кіна із його довгої фільмографії не бачив, а ось серіал Young Sheldon (2017-2023) навіть на думку не спадав:

Barry Lutz