Експерти / The Experts (1989)

Експерти / The Experts (1989)

Цікавий і своєрідний фільм. На перший погляд, це чергова дуркувАта американська комедія. Але якщо придивитись, то вона піднімає непросте питання: на скільки відрізняється країна (в даному випадку США) від її медійного образу, створеного кінематографом, ЗМІ чи стереотипними уявленнями? Те ж саме стосується і мови (в даному випадку англійської). Вивчити “Who is on duty today” і промовляти речення із збереженням порядку слів “підмет-присудок-додаток” далеко не означає говорити англійською.

Як на мене, ідея фільму геніальна: американці самі показали себе очима совєцьких людей. Місцями спостерігається дуже непоганий гумор, який базується на відмінностях американського та совєцького менталітетів, способу життя і мислення.

Автори фільму навмисно акцентують увагу на технологічній відсталості совєцького суспільства, бідність побуту, ізольованість від елементів західної культури. І можна було б це списати на “пропаганду американського способу життя” якби то все не було правдою.

Акторський склад теж радує шанувальників олдскульного кінематографу. Унікальна можливість побачити John Travolta до “Pulp Fiction” (1994). І поки його зірка ще не засяяла на повну, він демонстрував найвищі рівні артистизму: від міміки обличчя до музично-танцювальних номерів разом із своєю чарівною майбутньою дружиною — Kelly Preston.

This Country (2017) on IMDb