Прокляття нефритового скорпіона / The Curse of the Jade Scorpion (2001)

Прокляття нефритового скорпіона / The Curse of the Jade Scorpion (2001)

Цікаве, легке кіно для розваги та відпочинку. ЯК би сказав один колега по цеху “лампова вудіаленівська історія з відповідним фіналом”, а також гумором, сарказмом та романтикою. Для його оцінки і сприйняття визначальною є категорія “час”. Зокрема, це фільм, знятий на початку 2000-х про події 1940-х років. І який зазнав комерційного провалу в прокаті, був холодно сприйнятий професійними критиками так, що навіть Woody Allen заговорив на скільки його творіння вийшло невдалим… Але вже у 2010-х до окремих фахівців прийшло переосмислення і вони почали заявляти, що якби фільми жанру нуар були кольоровими — то вони виглядали б саме так як “The Curse of the Jade Scorpion” (2001).

Окрім всього згаданого вище, згідно сюжету, глядачеві пропонується розв’язати мислительну задачу. Щось в стилі питання Jeremy Clarkson (перепрошую за дуже нішевий приклад): Чи може Citroen C3 Aircross бути швидшим за самого себе?*

*відсилання до шоу The Grand Tour, сезон 3, епізод 9 “Aston, Astronauts and Angelina’s Children” (2019)

Чудовий акторський склад, який легко пояснює куди пішов рекордний для цього режисера бюджет фільму. Helen Hunt (з її специфічною немодельною зовнішністю), ефектна Charlize Theron (хоча вибір країни-виробника міцного алкоголю Laura Kensington категорично засуджую), різноплановий Wallace Shawn (ДЕ він лише не знімався і КОГО тільки не озвучував), мегапопулярний у 80-х та 90-х Dan Aykroyd, ну і власне сам Woody Allen, який грає на диво винахідливого і гострого на язик персонажа. І все це під м’який музичний супровід композицій 1940-х років.

Після перегляду залишається приємний післясмак та глибокий філософський висновок: не варто приймати на віру думку професійних кінокритиків чи довіряти відгукам, а краще дивитись кіно — і робити власні висновки на основі своїх емоцій та відчуттів.

This Country (2017) on IMDb