Американець / The American (2010)

Американець / The American (2010)

Цікавий в багатьох аспектах фільм. Країни походження США та Велика Британія, але до типової голлівудської стилістики дана стрічка не має жодного відношення. Перед глядачем справжнє європейське кіно, створене європейським режисером Anton Corbijn з переважно європейським акторським складом. Перше, що на цьому акцентує увагу — пара кілерів, які приїхали на сімейному Volvo універсалі. Початок фільму стрімкий і динамічний (перші 4хв), а потім режисер прийняв седативний засіб і головний герой вирушив на пошуки стану “dolce vita” неподалік від масиву Абруццо.

Вдивляючись в моменти, коли Клуні повільно задумливо крутить філіжанку з кавою навколо вертикальної осі, хочеться збагнути прихований зміст та смислове навантаження даної дії, та дарма — його там немає… І таких епізодів, спрямованих на атмосферність, є багато, де до всього ще й місцями відсутній музичний супровід, коли він був би не зайвим. Зокрема, невже не можна було включити тему з “Команди А” під час роботи в майстерні? А ось трек “We No Speak Americano” на фоні фіолетових цикламенів звучав іронічно і доречно.

Операторська робота теж не викликає захоплення: еротичні сцени були практично зіпсовані нездоровим балансом червоного кольору. Позитивною рисою акторського складу є те, що яскраво вираженого головного героя оточують три акторки другого плану винятково привабливої зовнішності: Violante Placido, Thekla Reuten та Irina Björklund.

Ні що, із сказаного вище серйозним і не дуже тоном, не відміняє факт наявності сенсу у фільмі, і в його перегляді також. А у фінальній сцені не повинен залишитись без уваги білий метелик, який летить вгору на фоні стовбура дерева.