Перезмінка / Swing Shift (1984)

Перезмінка / Swing Shift (1984)

Причиною перегляду був акторський склад, представлений вже культовими персонами. Власне, після перегляду додаткової мотивації знайти не вдалось. І справді, рідко коли можна побачити Goldie Hawn, Kurt Russell, Ed Harris та Fred Ward разом. Та навіть слизький Murdock із “Rambo II” теж тут. Ніколи б не впізнав Christine Lahti у The Blacklist. Великим плюсом є атмосфера епохи, в якій розгортаються події, створена завдяки увазі до деталей в інтер’єрах та автомобілям на вулицях. І звичайно ж музика… Вона захоплює із самого початку і не відпускає до фінальних титрів — вміли ж колись грати.

Кидається в очі і приваблює вишукана простота стилю жіночого одягу того часу — вміли ж колись одягатись. Дивує асортимент “просунутої” побутової техніки в Штатах 40-х років у порівнянні… ну ви знаєте з чим. Переглядаючи фільм, не можна уникнути аналогій із реаліями нашого часу в багатьох аспектах. На диво вдало тут піднято питання гендерної рівності, де жінки борючись із дискримінацією на робочому місці, просто стали і ділом довели, що можуть бути ефективними і нічим не поступаються чоловікам. А не так, як дехто, у XXI столітті розмахує плакатами про рівність і живе життя утриманок-ескортниць.

Романтична лінія стрічки і факт подружньої зради (подружніх зрад) саме в цих умовах виглядає особливо низько. Люблять говорити, що в НАШ час люди стали аморальними… Дане кіно в черговий раз підтверджує, що вони у всі часи були аморальними, а з деякими дружинами і ворогів не треба.

Про перегляд пошкодував, а після нього є відчуття, що якби фільму дати нормального режисера, який би більш творчо переосмислив сценарій, рівня Jerry Ross чи Kirdy Stevens, то стрічка б заграла новими барвами. А так вийшло низько, але не достатньо брудно, щоб приваблювати.

Єдине, що в цьому фільмі містить мораль і справжність — це актуальна навіть сьогодні фраза “Everything changes. The whole world is different”… А ні, не єдине, ще посмішка і погляд ірландського сеттера на 01:37:10, вона не купується за гроші і не залежить від трагічності війни чи радості миру.

This Country (2017) on IMDb