Шпигуни, як ми / Spies Like Us (1985)

Шпигуни, як ми / Spies Like Us (1985)

Оцінка фільму залежить від часу, КОЛИ його переглядати і ЯК дивитись. Цілком погоджуюсь, що ще у 2021 році сюжет цього кіна звучав, як коняче марення хоча і не без якісної пародії та іронії, але у 2023 все вже по-іншому. Він розпочинається як звичайна класична американська комедія 80-х: глузування з військових, бюрократів, шпигунів, телепнів на важливих посадах і т.п… А далі починається найцікавіше: нероби-держслужбовці, подвійні агенти, кар’єрне зростання за хабарі, клани у владі, корупція в армії, загроза ядерної війни, дезінформація від офіційних осіб…

Все це виглядає неприємно знайомо, так, ніби це вже все бачив у якомусь іншому кіні, тільки воно взагалі не комедійного жанру і ще не закінчилось… В той же час, хотілось би в мільйонний раз акцентувати увагу на натурних зйомках: вражає скільки техніки, людей, тварин та піротехніки було залучено. А власне фільмування окрім США відбувалось у Марокко та Норвегії! Хтось може щось подібне уявити в наш час, коли для “Death on the Nile” (2022) єгипетські пейзажі з пірамідами вже малювались у фотошопі?

Акторський склад — це ікони комедійного жанру. Правильно говорити, що Dan Aykroyd тут зіграв не лише із Chevy Chase, але і зі своєю чарівною дружиною — Donna Dixon, яка при такій ефектній зовнішності має дуже скромну фільмографію. А ось Vanessa Angel, для якої епізодична роль у цьому фільмі була акторським дебютом, зробила блискучу кар’єру в майбутньому. Цікаво, що з іншою колегою по фільму — Heidi Sorenson вона знову перетнулась у серіалі “Weird Science” (1995).

Здивувала якісна вимова у деяких акторів, хоча чОму дивуватись, якщо їхні імена: Sergei Rusakov, Svetlana Plotnikova, Garrick Dombrovski та Seva Novgorodtsev… А фінальна фраза “Вибачте, ви програли Східну Європу” відправляє сучасного глядача у глибокий нокдаун. Після перегляду залишається дивний післясмак.