Космічні війська / Space Force (2020-2022)

Космічні війська / Space Force (2020-2022)

Черговим “свіжим” представником жанру сатира на стрімінговому сервісі Netflix є серіал “Space Force” (“Космічні війська”). Знову ж таки, це не комедія в чистому вигляді (де сміються від того, що хтось посковзнувся і впав на п’яту точку), а більше пародія на окремі види діяльності з алюзіями до популярних тем у суспільному житті. В “Space Force” є багато відсилань до елементів сучасної масової медіа культури (зокрема всесвіту “Star Trek”) та інтернет-сленгу представників нових поколінь. Акторський склад чудовий, група можливо не надто розкручених у нашому інформаційному просторі акторів виконують свої ролі на висоті. А ось John Malkovich, в ролі головного вченого у військовому підрозділі, на стільки класний, що по-моєму це розкіш, яку ми навіть не заслужили…

Першочергово це сатира з елементами пародії на:

  • військових та їхні методи роботи (в будь-якій незрозумілій ситуації — скинути бомбу);
  • вчених(!) з їхніми відірваними від геополітичної реальності уявленнями про “наукову” місію на Місяць та особливою взаємодією на міжнародному рівні;
  • військово-економічне протистояння США та КНР в космосі;
  • адміністрацію Дональда Трампа та його методи роботи із підлеглими через соцмережу Twitter;
  • взаємодію військових та приватних корпорацій (майже прямий натяк на співпрацю NASA та SpaceX);
  • сучасні методи роботи у державних та комерційних організаціях для мотивації та цинічної експлуатації співробітників;
  • крайні прояви політкоректності, де доречно і не дуже (расову приналежність, сексуальну орієнтацію, соціальний інститут шлюбу і т.п.).

Також, ліричного відтінку чистій сатирі додає загострення та обговорення таких тем як:

  • дорослішання підлітків у сучасному світі (де роль підлітка грає професійна модель Diana Silvers);
  • проблеми (точніше особливості) сучасного шлюбу як соціального інституту, коли розглядається реальна можливість “відкритих” стосунків без дотримання подружньої вірності при збереженні почуттів та родинних взаємин.

Варто сказати, що сатиричний серіал, де висміюються космічні сили США вийшов дещо невчасно — паралельно із світовим успіхом Ілона Маска, за якого вболівали обидві Америки та дуже щиро одна країна Східної Європи. До перегляду рекомендується тим, кому заходить такий жанр — варто подивитись хоча б один-два епізоди щоб відповісти на питання чи варто продовжувати.

This Country (2017) on IMDb