Шерлок Холмс: Собака Баскервілів / Sherlock Holmes: The Hound of the Baskervilles (1988)

“Sherlock Holmes” від Granada Television (ITV Granada) з Jeremy Brett у головній ролі — це ідеальна екранізація творів sir Arthur Conan Doyle, з найвищим ступенем точності і достовірності згідно оригінального літературного твору, неймовірною атмосферністю та акторською грою на рівні театрального мистецтва. Справжній шедевр, який нікому перевершити не вдалось — ні до, ні після. Адже кіно створювали британці із переважно британськими акторами, про британців у часи, коли Велика Британія була великою і британською.

В даній телеадаптації прекрасно все:

• атмосферність — детально продуманий побут, натурні зйомки мальовничої природи та вулиць і будинків невеликих містечок; одяг головних героїв з домінуванням твідових пальто, жакетів, капелюхів і т.п.; транспортні засоби, представлені каретами, кебами і звичайно ж культовою британською залізницею; музичний супровід, який присутній лише там, де доречний і не заважає природним звукам — скрипінню дерев’яної підлоги, стукоту черевиків по кам’яній кладці чи звукам підков на вулицях. Все це дає можливість зануритись в іншу епоху і якийсь час там пожити разом з головними героями;
  • увага до деталей: багатство і насиченість інтер’єрів, як у дорогих історичних костюмованих серіалах стрімінгових сервісів; зокрема, як витвір мистецтва можна розглядати карту в руках Dr. Watson, де рельєф зображено типовим для того часу методом штриховки;
  • справжність не лише сюжету, але і антуражу: наприклад, зйомки “The Hound of the Baskervilles” відбувались, серед іншого, в межах Brimham Rocks. Території, яка завдяки поєднанню деяких ендемічних видів рослин, птахів і комах, визнана як місце підвищеного наукового біологічного інтересу. А через наявність пісковиків, вивітрених флювіальними та еоловими процесами, входить до переліку пам’яток геологічної історії;
  • Jeremy Brett — багато для кого є канонічним Sherlock Holmes, який майстерно втілював Образ свого героя впродовж 10 років (1984-1994). Талант зображати персонажа, ментально далекого самому актору — прояв найвищого професіоналізму. А проникливий погляд, аристократичні манери, жести, дрібна міміка обличчя і сповнена гідності хода, запам’ятовуються так, ніби сам sir Arthur Conan Doyle долучився до постановки.

Без перебільшення, Jeremy Brett з профільною освітою, багатим театральним досвідом (грав Гамлета і Макбета між іншим) і пристрастю до роботи — не може не викликати захоплення у глядачів. Більшість всього, що він робив, було наперекір долі і обставинам: це і несприйняття родиною акторської професії, і вроджений дефект мови, і прогресуючий біполярний розлад… Через інтенсивне лікування актор стрімко набирав вагу, з якою намагався боротись, викурюючи десятки сигарет на добу.

Через критичний стан здоров’я зйомки останніх серій “Sherlock Holmes” давались йому важко. А на питання, чому він продовжує працювати, Jeremy Brett відповів: “Але, дорогенькі, шоу має тривати

Схильний вважати, що це яскравий приклад подвигу людини творчої професії, яка через біль і страждання працювала для того, щоб порадувати глядача і подарувати йому емоцію до останнього моменту. І хто знає, якби не передчасна смерть головного актора, можливо б усі 60 оповідань про Шерлока Холмса було екранізовано, не обмежуючись 41 вже відзнятим.

В деяких епізодах серіал цілком заслужено входить до жанру хорор, оскільки може справді ставати моторошно, хоча не від того ЩО бачиш на екрані, а від усвідомлення ЯК в ті часи жили люди в сільській місцевості, поряд з природою, небезпекою і чому так легко було повірити в тумані Грімпенської трясовини у щось надприродне.

Описане вище однаково стосується не лише “The Hound of the Baskervilles” (1988), а в цілому всієї серії фільмів і серіалів “Sherlock Holmes” від Granada Television (1984-1994). І якщо колись дуже хотілось мати вдома зібрання книг про Шерлока Холмса, то зараз можна мати краще — колекцію фільмів даної екранізації, по якій можна вивчати і вікторіанську Англію, і пригоди найвідомішого британського інтелектуала.