Роман із каменем / Romancing the Stone (1984)

Про такі фільми варто говорити банальну фразу: так вже не знімають і більше не будуть. Ніщо не передбачало успіху даного фільму, але очевидно “дует” Douglas-Zemeckis зробив свою справу. Він став і комерційно успішним, і здобув популярність серед глядачів, і навіть коли передивляємось його майже через 40 років — все одно справляє враження. “Romancing the Stone” (1984) це типовий представник популярного для 80-х і 90-х років жанру — пригодницького комедійного бойовика, який на жаль сьогодні повністю зник з екранів.

Завжди приємно бачити в кадрі натурні зйомки — і нехай то не Колумбія, а Мексика і США, але реальні ландшафти і справжня природа. Не можна оминути увагою і каскадерську роботу — з розбиванням автомобілів і ризикованими трюками.

Красива безкорислива романтика перемішана із картами, скарбами і пригодами — так характерно для часу, коли знімався фільм. Акторський дует Michael Douglas та Kathleen Turner виявився на диво гармонійним при тому, що вона далека від ідеалів краси 80-х. Але ікона стилю того часу, дівчина з обкладинки Playboy — Kymberly Herrin, таки з’явилась в епізодичній ролі на самому початку фільму.

Кажуть, що завдяки фінансовому успіху “Romancing the Stone” Robert Zemeckis мав можливість зняти культовий “Back to the Future” (1985).

Глядачам, які живуть у цинічному прагматичному одноманітному світі, хочеться вірити у казку, у щось наївне, красиве та ідеальне — тому цей фільм завжди знайде шанувальників і його будуть переглядати знову і знову. Багато що, із сказаного вище, справедливо і для другої частини цієї історії — “The Jewel of the Nile” (1985).