Рембо: Остання кров / Rambo: Last Blood (2019)

Коли ти це не лише дивився, але і читав у 9-му класі, може до кінця не усвідомлюючи відсутність родинних зв’язків між Артуром Рембо та Джоном Рембо. Вперше не берусь написати чи це хороший чи нехороший фільм. Він просто є. Він просто мав бути, оскільки франшизу потрібно було завершувати, ставити крапку і повідомити шанувальникам, що все — ця історія добігла кінця. Оцінити даний фільм складно, якщо дивитись його вирваним із контексту — то це просто посередній бойовик, яких зараз штампують завдяки комп’ютерним технологіям чи не через день. А якщо зростав на всіх фільмах серії і кожна частина її якось прив’язана до періоду життя (шкільного, студентського і т.п.) — тоді переносиш емоційне та змістовне навантаження і на цю стрічку. І готовий пробачити якісь ляпи сюжету чи недоречності картинки, бо даний фільм не про це.

Здивувало, звичайно, що так неочікувано довго “запрягали” сюжет: вступна частина триває майже 60 хвилин, але так само довгою є і кульмінація, яка, маю визнати, динамічна та видовищна. Фінал міг би бути і більш однозначним, більш “фінальним” чи що, але режисер так бачить і Сільвестр Сталлоне затвердив — не мені йому підказувати. Коли побачив відео нарізку під фінальні титри — аж подих перехопило. Зняти зараз фільми в стилі та з духом 80-х чи 90-х мабуть і технічно не можливо, а ще ж фільм повинен мати прокатний успіх і трохи орієнтуватись на економічно активні покоління, а вони по чорно-білому телевізору на каналі УТ-2 не дивились “Рембо I”, як свято вихідного дня…

Серія фільмів франшизи точно не про те, як прицільно стріляти з M60 однією рукою, а про:

• права чоловіка; який має право прийняти бій, уникнути його, виграти, програти, здатись, але не має права скиглити;
  • обов’язки чоловіка; який буде через страх, біль, інколи сльози, стиснувши зуби, робити те, що повинен і вважає правильним, бо іншого шляху в нього немає.

Так, завершилась епоха, і заключний фільм може подобатись, чи не подобатись, чи бажати кращого, але переоцінити роль образу, створеного Сільвестром Сталлоне, для становлення чоловічої свідомості, формування системи цінностей та виховання почуття справедливості — навряд чи можливо.