Нормани / Norsemen (2017)

Нормани / Norsemen (2017)

Словосполучення “норвезька комедія” в мене особисто вже викликає інтерес — творчі люди північноєвропейських країн досить своєрідно жартують. Перше враження від перегляду — це якісна пародія на Vikings (2013-2020) від каналу History. Мимовільні аналогії та порівняння виникають чи не в кожному сюжетному епізоді: починаючи від одягу, закінчуючи моделлю поведінки вікінгів у “типових” ситуаціях (ведення побуту, вирішення суперечок, здійснення набігів). Творці серіалу дуже непогано з цього всього глузують.

Друге враження від перегляду — серіал “виїжджає” на:

  • контрастах, протиставленні серйозної і суворої атмосфери “Vikings” легковажному і жартівливому настрою “Norsemen”;
  • поєднанні непоєднуваних ідей в одному історичному контексті (якщо умови праці рабів порушують їх трудові права, то вони можуть відмовитись працювати чи якщо знайти двох свідків, то кривдника можна засудити за ляпас по обличчі);
  • зіткненні двох культур британської і норманської із різними системами цінностей;
  • використанні елементів із сучасного життя в “золотий вік” вікінгів (наприклад, як буде виглядати посада “креативний директор” у селі норманів).

Подібний підхід інколи чимось нагадує “Мільйон років до нашої ери” (2004) в оригіналі “RRRrrrr!!!”. Сміятись із самих себе дано не всім, але норвезьким кінематографістам, як на мене, все вдалось. Хоча вони часто сміються із того, що в принципі не надто смішно: пограбування, зґвалтування, вбивства…

Пафосні і трохи брутальні краєвиди гірських вершин, озер, фьордів атмосферно доповнюють картинку і думається мені, що то не CGI графіка… що вже дуже непогано. Серіал не виглядає якимось малобюджетним чи зробленим на колінці у вільний від роботи час, все дуже навіть пристойно. В той же час він легкий для перегляду і добре розважає.

This Country (2017) on IMDb