Нові трюки / New Tricks (2003–2015)

Нові трюки / New Tricks (2003–2015)

Назву серіалу “New Tricks” буквально перекладають як “Нові трюки”, що є своєрідною алюзією до західноєвропейської приказки “Стару собаку новим трюкам не навчиш”. Ключ до ідеї серіалу це хронологія: у 2005 році детективи народжені в 1930-1940 роках, розслідують злочини скоєні протягом 1970-1980 років. Сюжет прив’язаний до експерименту, коли на робочому місці створено структурний підрозділ, який складається переважно з представників старшого покоління — пенсіонерів, співробітників у відставці. Ні, серіал не про українську освітньо-наукову систему, насправді це британська поліцейська процедурна драма з елементами комедії.

В центрі уваги — ейджизм (англ. “ageism”) та процеси і явища, які він породжує, з гумором, сарказмом, іронією, серйозними моральними роздумами. Спеціальний підрозділ поліції “нерозкритих відкритих злочинів” проводить розслідування різноманітних справ від убивств до махінацій зі страховкою. Кожен епізод триває майже повні 60 хвилин, впродовж яких розгадуються заплутані ребуси, де коло підозрюваних бажано брати на список, щоб не втратити хід думки. Все це супроводжується яскравим, дорослим, вдумливим гумором; британські серіали це вміють — гарно пожартувати, зокрема фрази на зразок “Велосипед Браяна скоїв самогубство і хотів узяти його з собою…” не залишають байдужими.

Тріо відставних поліцейських 1930-х років народження на чолі з молодою завідувачкою відділу 1957 року народження не просто борозни не псують, а й орють набагато глибше, ніж їхні молодші колеги. Вони вивчають роботу електронної пошти, централізованих баз даних поліції, впевнено користуються мобільними телефонами, їздять на велосипедах та ретро-автомобілях. Хоча 3 з 4 героїв майже однолітки, вони дуже різні і колоритні з притаманними особливими рисами та здібностями, які дозволяють боротись із злочинністю напрочуд ефективно.

Серед акторського складу відсутні відомі широкому загалу прізвища, немає також акторів модельної ідеальної зовнішності, тому персонажі виглядають якось по-справжньому, правдиво, чесно. Серіал для поціновувачів британського детективу, якісного гумору та позитивної атмосфери.