Таємниці Лос-Анджелеса / L.A. Confidential (1997)

Справжній шедевр на всі часи. Неонуар найвищої проби: якісний, продуманий, атмосферний і красивий. Не перераховуючи сильних сторін, можна відповідально стверджувати, що тут прекрасно буквально все: атмосфера, кольорова гамма, музика, акторська гра, історія, інтрига, детективна складова і навіть автомобілі… Байдужим не залишить, а декого навіть примусить задуматись про вічне. Якщо відійти від деталей сюжету — то фільм буквально про життя, наш світ як він є, і про те ЯК в ньому все влаштовано. Більш зірковий склад акторів є, мабуть, лише в ностальгійно-пародійному “The Expendables” (2010) і то ще питання ЯК рахувати яскравість тих світил.

Варто лише вчитатись в ці імена: Russell Crowe, Kevin Spacey, Kim Basinger, Guy Pearce, Danny DeVito, Matt McCoy, James Cromwell та навіть менталіст Patrick Jane теж між ними намагається прикурити (скоріше всього) медичний канабіс. Ніхто тут не хороший і не поганий: взаємодія поліції і мафії — це не одвічне протистояння добра і зла, а просто руйнівна колізія двох різноспрямованих сил. Ніби як діалектична єдність і боротьба протилежностей, на межі якої виникає динамічний гомеостаз, в якому проживають нічого не підозрюючі громадяни “правової” держави.

“L.A. Confidential” — це чергове нагадування, що перед тим як дати відповідь на питання “ЩО таке справедливість, чесність і законність?” варто добре подумати, а потім уникнути відповіді… Дивитись потрібно уважно, насолоджуючись атмосферою та обстановкою, ніби пити міцний напій — довго і дрібними ковтками, цінуючи запах і післясмак протягом двох з половиною годин хронометражу.

Слоганом до фільму пропонуються трохи перефразовані слова капітана Dudley Smith: “Без крил вам нІчого робити у місті янголів”, а квінтесенція моралі зводиться до глибокої думки: “Корупція є всюди, а Kim Basinger — ні”.

До перегляду обов’язковий людям з розумом, освітою, світоглядом і смаком. І, мабуть, є сенс додивитись фінальні титри до 2:17:38 щоб побачити випуск “Badge of honor”, присвячений сержанту Jack Vincennes, він заслужив…