Ножі наголо: Скляна цибуля / Glass Onion: A Knives Out Mystery (2022)

Ножі наголо: Скляна цибуля / Glass Onion: A Knives Out Mystery (2022)

Жанр фільму — “детектив для всіх” і цим можна багато що пояснити в процесі перегляду. Його мета — розважити якомога більшу аудиторію глядачів і, можливо, навіть створити легкий святковий настрій на скільки це можливо за 2 години 20 хвилин. В кадрі постійно щось красиве: грецький острів Spetses, море, яхта, маєток багатія, Madelyn Cline… Сама детективна історія не особливо відрізняється якоюсь винятковою оригінальністю, хоча інтерес викликає. В даному випадку герою Daniel Craig відводиться роль не лише “найрозумнішого у світі детектива”, але і нормальної адекватної людини із розумінням справжніх цінностей, яка потрапила у середовище несправжності та вигаданих сенсів.

Фільм сповнений прозорих і не дуже натяків на ексцентричність та епатажність (тобто прибацаність) сучасних багатіїв, несприйняття старшими поколіннями дипломатично-збочених трендів. Хоча місце популярним на сьогодні тенденціям теж знайшлось: в обговоренні водневої енергетики та нульового карбонового сліду.

Гумор у фільмі досить непоганий, хоча за своїм стилем більше характерний для ситкомів. Час від часу згадуються імена відомих людей, таких як Jared Leto, а Kareem Abdul-Jabbar та Serena Williams взагалі з’явились в ролі-камео. Час не шкодує Kate Hudson, але побачити її також приємно.

Музичний супровід, створений звичайно не Hans Zimmer, але на диво доречний і так само пафосний. Фінал власне детективної історії розчарував своєю банальністю, а кінцівка фільму в цілому — своєю дитячою пустотливою безглуздістю.

При бажанні можна спробувати знайти філософські мотиви при обговоренні механізмів зміни системи, руйнування загальноприйнятих правил. Але цитата: “Лайонел не чекав десятиліття, лижучи зади наукових світил, щоб отримати дозволи розсувати межі науки…” наштовхує на думку, що навіть наукова діяльність всюди однакова…

This Country (2017) on IMDb