Молодий Морс / Endeavour (2012–2023)

Молодий Морс / Endeavour (2012–2023)

Що може бути краще за британські костюмовані історичні серіали чи британські детективи? Це коли два жанри поєднано в одному фільмі, і це “Endeavour”. Нехай часовий інтервал, зображений в даному серіалі, не така вже і сива давнина — всього лише середина 60-х років минулого століття, але своєю атмосферою фільм поглинає глядача з першого епізоду і переносить його в ту Велику Британію, про яку ми читали в книгах: де англійці ходять по вимощених рівненькою бруківкою вулицях міст у твідових костюмах, спілкуються напівурочистим тоном, при зустрічі піднімають капелюха, їздять на розкішному Jaguar Mark 1, живуть у будинках із злегка похмурими інтер’єрами і подвір’ях розділених парканами із сухої кам’яної кладки.

У центрі сюжету молодий талановитий констебль-інспектор Endeavour Morse, який працює в поліцейському відділку Оксфорда під керівництвом детектива-інспектора Fred Thursday, і стикається з постійними професійними труднощами через індивідуальну ваду — він розумніший за своє оточення, і навіть в Оксфорді таким людям живеться непросто. Як то не дивно, але на деяких факультетах цього всесвітньо відомого університету в 60-х роках теж можна спостерігати як інтриганки змагаються з пройдисвітами за кар’єрні преференції (таке враження ніби я це вже десь бачив, але може просто здалось).

Кожен епізод — це окрема справа, окреме розслідування із досить заплутаними обставинами, великою кількістю дійових осіб, прізвища та імена яких краще пам’ятати впродовж перегляду серії щоб не втратити логічний ланцюжок з подій та людей. Цей серіал повільний, заплутаний, вдумливий. Його не переглядають, його смакують, насолоджуючись сюжетом, складністю загадок та атмосферою. До перегляду рекомендується шанувальникам жанру.

В якості жарту можна припустити, що інспектор Fred Thursday у фільмі The Hippopotamus (2017) поїхав погостювати до родичів у відпустку і продовжив там розслідування у лайтовому варіанті

P.S. Не подавайте руки людині, яка перекладає словосполучення “detective inspector Fred Thursday” як “детектив-інспектор Фред Четвер”…