Шукачі Скарбів / Detectorists (2022)

Шукачі Скарбів / Detectorists (2022)

Багатогранне, багаторівневе, глибоке кіно. Якщо його і можна назвати ситкомом — то дуже нетиповим. Знятий, як майже повнометражне продовження однойменного серіалу, він відтворює стилістику, атмосферу та настрій оригіналу. Його можна подивитись і як окремий твір, але для кращого сприйняття і розуміння всього, що автори хотіли донести, краще спочатку переглянути серіал Detectorists (2014-2022) який суб’єктивно кращий і дає відповіді на багато питань. Фільм показує альтернативу категорії “успішності” у звичному нам розумінні. Головні герої не працюють з ранку до ночі щоб заробити більше грошей і більше їх відкласти на відпочинок в Єгипті чи нові шпалери. Натомість, вони освічені та ерудовані, мають на що жити і отримують задоволення від пошуку артефактів та кухлю елю в пабі, а більшого їм і не треба(!). У них є ще ЩОСЬ окрім мегапопулярного “робота-дім-робота”, і це дивовижно та захопливо. Невже так справді можна?

У фільмі вийшла слабкою сюжетна лінія трохи надуманого конфлікту між Lance та Andy, а все інше — просто блискуче, як і завжди. Його називають “дуже британським” і це помітно не лише по стилю гумору та саркастичним реплікам, але і жовтому TVR Triumph TR7 (кабріолет) та кількома Land Rover.

Кіно має набагато глибший філософський підтекст, ніж може здатись на перший погляд. Він полягає в акценті на наскрізному зв’язку між людьми різних історичних епох завдяки археологічним артефактам і дає можливість задуматись, що на цьому місці, де ми зараз стоїмо, відбувались якісь історичні події, починались і завершувались життя людей, про яких ми ніколи не дізнаємось і ніколи не побачимо.

Переглядати потрібно уважно, бо фільм сповнений “великодніх яєць”, для прикладу наведу декілька в якості спойлерів:

• після того як Russell випадково випив із знайденої глиняної чаші — він почав виглядати молодшим і записався на сквош, що є прямим відсиланням до легенди про Святий Ґрааль, який здатний повертати молодість
  • на прес-конференції в Британському музеї Andy хотів зустрітись із професором Alice Roberts, і коли він з Lance на сходах дзвонили по телефону (на 01:04:40) — вона пройшла позаду них
  • те, що в кінці знайдена глиняна чаша опинилась на поличці Lance всі помітили, але питання ЯК вона потрапила до рук Stan? Як згадала дружина Terry — “Scout Hall”, де вони засідають, використовується різними іншими клубами, в тому числі “Saturday club”, де Stan і займався образотворчим мистецтвом після школи
  • на 01:08:38 розпочинається гіпотетична історія знайденої глиняної чаші, де в 33 році нашої ери неподалік Colchester показують людей, одягнених як жителі Близького Сходу, і які проводять певні релігійні обряди з глиняною чашею — це відсилання до легенди про Святий Ґрааль, у відповідності до якої, Йосиф із сестрою та першими послідовниками поїхали з Палестини в Британію з метою поширення християнства