Шукачі скарбів / Detectorists (2014-2022)

Сучасний представник типового англійського гумору — серіал “Detectorists”, назва якого дуже творчо перекладається як “Шукачі скарбів”, хоча точніше було б “Шукачі металів”. Це комедійно-драматично-філософська історія довжиною в 3 сезони, 19 епізодів по 30хв кожен, про людей з особливим хобі — пошуком металевих речей, історичних артефактів, археологічних цінностей за допомогою металошукача на зЕмлях навколо містечка Данбері у Північному Ессексі. Мабуть чи не в кожному епізоді педалюється тема, про те що “металошукачі” і “шукачі металів” це не одне і теж.

В даному випадку “англійський гумор” вжито у розумінні, коли із серйозним обличчям говорять жарти, які не викликають одразу напад шаленого реготу, а примушують обличчя через кілька секунд розповзатись у посмішці від вуха до вуха бо вже немає сил стримуватись (прим. авт.)

Серіал є свого роду британським способом популяризації ґік-культури, про людей чимось дуже захоплених, життя яких не вписується у рутинну формулу: робота-дім-робота, в житті яких є щось ЩЕ, місце для того, що їх просто цікавить і надихає без практичного значення. Особливість, яка вигідно відрізняє “Detectorists” від інших сучасних серіалів, у акценті на природі: абсолютна більшість зйомок зроблена на відкритому просторі та ідилічному провінційному містечку з відповідними звуками: співом пташок, гавканням собак…

На початку кожного епізоду показують декілька заворожуючих кадрів із макросвіту природи британської глибинки — їх не варто пропускати, щоб не втратити порцію естетичного задоволення. Музичний супровід, у стилі кантрі-блюз, створює відповідний настрій, а основна музична тема була спеціально написана Johnny Flynn саме для цього серіалу зі словами: “I’ll be your treasure, I’m waiting for you”… Серіал переповнений відсиланнями як до відомих класичних літературних творів, так і до сучасної медіа культури, а також промов публічних людей, політиків, музикантів.

Негламурний, а може комусь навіть неприємний зовнішній вигляд головних героїв спочатку кидається в очі, але треба “відділяти картину від художника” (всім раджу це вміти, хто ще не навчився) і побачити що: Енді та Ланс — дуже ерудовані люди із глибокими знаннями в області історії-археології, постійно обговорюють результати інтелектуальних змагань між університетами, самі придумують загадки один для одного, беруть участь у пабних вікторинах, входять до складу товариства шукачів металів.

Взагалі, акторський склад серіалу не такий простий, як здається на перший погляд:

• Toby Jones грав головного антигероя у 2 епізоді 4 сезону культового “Шерлока”, він володар премії BAFTA та номінований на різні “золоті глобуси”;
  • Mackenzie Crook зірка фільму “Пірати Карибського моря” і автор(!) цього серіалу;
  • Diana Rigg була “дівчиною Бонда”, а саме у 1969 році;

“Detectorists” сподобається далеко не всім. Рекомендується до перегляду тим, кому набрид одноманітний шаблонний гумор, хто втомився від агресивності, токсичності середовища (особливо якщо працюєте в галузі науки чи освіти) і хоче просто відпочити душею, напружуючись лише щоб зрозуміти черговий жарт, який потребує незначних, але зусиль.

До очевидних мінусів “Detectorists” варто віднести: дуже малу кількість епізодів та те, що після перегляду з’являється непереборне бажання придбати металошукач і стати шукачем металів… Слоганом до серіалу я б запропонував довге речення із глибоким сенсом: “Якщо ваш металошукач спрацював на бляшанку в траві, це не означає, що метром глибше не лежить золото сакських королів”.

Завершенням серіалу “Detectorists” є окремий, майже повнометражний епізод, Detectorists (2022), який вартий особливої уваги.