Зізнавайтеся, Флетч / Confess, Fletch (2022)

Класне кіно. Це умовне “продовження” двох фільмів про авантюрного журналіста Irwin M. “Fletch” Fletcher 80-х років з Chevy Chase у головній ролі: Fletch (1985), “Fletch Lives” (1989). Вихід у світ “Confess, Fletch” (2022) стався дещо неочікувано без гучних анонсів серед оглядачів та рекламної кампанії із апеляцією до представників поколінь, для яких знімались попередні два фільми. Тому про нього мало відомо широкій аудиторії і рейтинг не надто справедливий.

Думав, що такі фільми в наш час вже не знімають. Він повною мірою увібрав у себе дух пригод, гумору, легкості та невимушеності, як і в оригінальних стрічках. Таке враження ніби кіно 1980-х перефільмували у 2020-х, але значно осучаснили, додали трохи швидкості сюжету та насиченості барв у кольоровій палітрі. Irwin Fletch все той же енергійний, винахідливий, дотепний журналіст, приватний детектив, ентузіаст розслідувань чи КИМ би він себе не назвав у різних ситуаціях. Спостерігати за пригодами якого — одне задоволення.

На диво складно закручений сюжет як для простого фільму з кількома неочікуваними для глядача поворотами у фіналі. Якісний гумор в діалогах. В кадрі завжди красива, насичена теплими кольорами, картинка. Гарні актори, особливо в жіночому складі порадували два яскраві персонажі, зіграні Marcia Gay Harden та Lorenza Izzo, зовнішність яких не тяжіє до силіконо-качкодзьобного стандарту сучасності. Хоча може ми вже на порозі нового тренду — і засилля гламурних моделей в кіно поступово втрачає популярність?

Органічно увійшов в образ детектива і Roy Wood Jr., гра мімікою обличчя та рухи тіла якого варті особливої уваги. А ось вибір Jon Hamm на головну роль не на сто відсотків вдалий. Старі дідугани серед глядачів завжди(!) будуть порівнювати його із Chevy Chase. І квадратне підборіддя Jon Hamm неприємно контрастує із лукавою “посмішкою Джоконди” у Chevy Chase. Але сам характер персонажу 40-річної давнини Jon Hamm передав достовірно, тут нічого сказати, мабуть це і називають акторською майстерністю.

І не можна забути про епізодичну появу зірки одночасно двох всесвітів “Stargate” та “Star Trek” — Robert Picardo.