Ферма Кларксона / Clarksons Farm (2021-...)

Ферма Кларксона / Clarksons Farm (2021-...)

В стародавній грецькій міфології є історія про володаря Фригії — царя Мідаса, який прославився тим, що одним дотиком перетворював все на золото. То відбувалось давно і швидше всього взагалі не відбувалось, але в сучасному медійному середовищі роль такого собі Мідаса британського розливу виконує широко відомий у вузьких колах автомобільний журналіст і експерт з більшості питань у світі — Jeremy Clarkson. Для нього тематика не має значення: чи це історія британської військової авіації, чи події Другої Світової, чи тест-драйв найдорожчих на планеті автомобілів — головне щоб йому подобалось, він візьме і зробить з цього хіт, шедевр, який переглядають декілька разів з різними часовими інтервалами представники декількох соціальних і вікових груп глядачів. Цього разу Jeremy, уродженець Донкастера, лондонський резидент, вирішив стати … фермером.

“Clarkson’s Farm” від Amazon Prime Video — це по-художньому зняте реаліті-шоу з прицілом на документальну стрічку про життя, побут та бізнес сучасного британського фермера. Без перебільшення — це новий формат і, не побоюсь цього слова — жанр. Під час перегляду зберігається почуття справжності, авантюрності, непередбачуваності, бо навіть продюсери не дуже в курсі, ЩО головний герой може “викинути” в наступний момент. Вражає операторська робота — комбінована зйомка здійснювалась з дронів, з рук та в стилі slow motion, що дозволило детально продемонструвати як епічну природу Котсволда, так і вид з кабіни трактора Lamborghini… Тут прекрасно все — і картинка, і музичний супровід, і діалоги з якісним нетолерантним, непристойним і недипломатичним гумором. Переглядається легко із посмішкою на обличчі, яка нікуди не зникає навіть під час фінальних титрів кожного епізоду. Бо хіба її можна стримати коли культова особистість, мільйонер, медійний лідер думок із 3 млн підписників у Інстаграмі та 7 млн в Твіттері не цурається ходити в галошах по багнюці, заглядати в старий резервуар з водою, годувати з рук овечок, сидіти в зачуханій куртці в офісі, лопатою копати картоплю, називати барана-плідника Уейном Руні — при цьому нічого не розуміючи в сільському господарстві?

Якщо хтось щось ще не дозрозумів, то рейтинг “Ферми Кларксона” на IMDb складає 9.1, а про перший епізод серіалу на перших шпальтах написали “Dayli Mail”, “Guardian” та “The Sun”… Слоганом до “Clarkson’s Farm” пропонується епітет: “Абсурд, доведений до досконалості”. Адже будь-який план чи чергова геніальна ідея Джеремі Кларксона — приречені на неминуче епічне фіаско, яке автоматично перетворюється в золото і сам Джефф Безос в перервах між польотами в космос продовжує це фіаско на другий сезон.

От повірте на слово, ну не будуть хлопці вночі переглядати “нeхoлoдниx aзiaтoк”, а підуть дивитись серіал, де досягнувший в цьому житті всього що можна, британець у світлі 61 рочки живе на фермі із своєю подругою, ганяє на зеленому легковому Bentley по стерні на полі, їсть грубо нарізані бутерброди і запиває їх білим вином, заробляє і втрачає, відсмалює і кайфує кожен день — і робить, що йому вздумається, бо всі хлопці теж так хочуть, і подумки проживають ті ж емоції разом з ним вночі, бо вдень їм не можна…

This Country (2017) on IMDb