Голяк / Brassic (2019-...)

Голяк / Brassic (2019-...)

Третім і заключним у марафоні нетипово прибацаного британського кіно буде серіал “Brassic” (2019). Це розкішна кримінальна комедія тривалістю на даний час 3 повних сезони — у тих самих локаціях (сонної британської глибинки) з такими самими неблагополучними персонажами (молодими людьми, в яких постійно немає нормальної роботи і грошей — звідки і назва серіалу). З перших кадрів кожного епізоду глядач занурюється в невимушену, веселу атмосферу, яка створюється репліками головних героїв та “пАбною” музикою в якості саундтреку.

“Brassic” це історія пригод та дружньо-сімейних стосунків групи молодих людей, які з різних причин не стали “успішною”, “традиційно нормальною” частиною суспільства. Для того щоб заробити (і не завжди для себе) вони приймають замовлення на викрадення акваріума з екзотичними рибами, доставку боржника-бухгалтера, утримання і догляд конопляної ферми, викрадення свіжого генетичного матеріалу бика-плідника чи вивезення з ферми рідкісних породистих поні… Але чим би вони не займались — проблеми їм і гарний настрій нам гарантовано. Адже всі без винятку герої “косЯчать” декілька разів на рівному місці: навіть коли їм потрібно просто забрати торт з пекарні — по дорозі туди вони позичать гроші в місцевого гангстера, на місці торт розіб’ють, а щоб віддати гроші гангстеру візьмуть кредит у банку на зворотньому шляху — і так вже 3 сезони по 10 епізодів…

І впродовж всього цього наскрізною ідеєю є ставлення з розумінням і повагою до кожного. Вони сприймають один одного як особистості, а не те, хто з них яку має сексуальну орієнтацію, чи до якої національної меншини входить, чи наскільки впорядковане статеве життя веде, чи страждає від біполярного розладу, чи має запізнілий психічний розвиток… Друзі підтримають один одного, бо старе правило: “відділяти художника від картини” працює. Взагалі, в серіалі багато іронічно-саркастичних відсилань до модних трендів сучасності, зокрема: hаrаssmеnt, mеtоо, dіvеrsіtу та ін. Не можна оминути того, що у відеоряді, самій картинці, події відбуваються і на передньому плані, і така сама “дичина” твориться на задньому — головне бачити.

Актори серіалу не дуже відомі широкій громадськості, але серед головних персонажів раджу одразу придивитись до харизматичного власника чоловічого-БДСМ-стриптиз клубу — Тоmmо. При чому це або його другорядна роль добре пропрацьована, або актор Ryan Sampson в неї всю душу вклав, або автор відгуку просто симпатизує акторам другого плану із невисоким зростом (навіть не знаю чому). Серед жіночої половини головних героїв — засліплює своєю темною яскравістю Erin (Michelle Keegan) на фоні якої буває і сюжету не видно, але її подруга Sugar (Joanna Higson) варта уваги не менше…

Гумор та окремі епізоди “Brassic” можуть прийняти лише добряче сeксyальнo розкуті глядачі, які з розумінням ставляться до тих, хто полюбляє БДCМ-практики, ceкc-іграшки, шкіряні аксесуари та інші розваги, що в офіційно лицемірному суспільстві називаються девіацією.

На початку рецензії було сказано, що це серіал про неблагополучних молодих людей, але беззаперечним фактом залишається те, що між головними героями “Brassic” людяності, дружби і любові є більше ніж між багатьма значно “благополучнішими” представниками суспільства. Не хочу посягати на святе, але серіал знято не гірше ніж роботи авторства Guy Ritchie (до того, як він в Тибет з’їздив). Після кожного епізоду весело, радісно, соромно, але приємно. До перегляду не рекомендується.

This Country (2017) on IMDb