Авеню 5 / Avenue 5 (2020)

Авеню 5 / Avenue 5 (2020)

Комедійний серіал 2020 року від компанії HBO, щойно зі знімального майданчика — “Avenue 5”. Який був дуже неоднозначно сприйнятий глядацькою аудиторією і відгуки про нього коливаються в діапазоні від “дивитись неможливо” до “повного захвату”. Формально “Avenue 5” відносять до жанру комедія, але після перегляду першого епізоду стає зрозуміло, що це не комедія, не ситком, не “The Orville” і вже точно не “Star Trek”, це САТИРА! А в цього жанру зовсім інший настрій, жарти та взагалі призначення. Це смачний стьоб над багатьма буденними речами, просто в цікавій і незвичній обстановці — в космосі, на міжпланетному лайнері. В цьому серіалі не сміються, а висміюють. При чому не прямо, а дотично. Нічого дивного в цьому немає — його творець Armando Iannucci є співавтором “The Death of Stalin” та “Veep”.

Тут висміюють першочергово сферу послуг: нещирість персоналу по роботі з клієнтами, фальшивий блиск і глянець фасаду при повній убогості і занедбаності приміщень підтримки життєзабезпечення, прагнення зберегти репутацію надійного сервісу коли все летить шкереберть, зверхність і лицемірство власників-керівників цього бізнесу для яких клієнти по суті є “дійними коровами”, штучне переведення уваги громадськості з одних проблем на інші, пошук “героїв” та знаходження “крайніх” у всіх успіхах чи провалах відповідно — і таке на кожному кроці, майже у кожній сцені. Гумор чорний, жарти темні, аналогії надто правдиві. До перегляду думав, що сюжет посередній, а все “витягувати” буде Hugh Laurie, насправді ж сюжет оригінальний, Hugh Laurie — посередній, а “витягує” все — озвучення, яке не просто хороше, а прикольне. Темп мовлення доволі швидкий — варто прислуховуватись уважно, щоб не пропустити словосполучення типу “капітан неАмерика” і т.п.

Але і в сюжеті є дійсно дуже смішні моменти: чого лише вартий діалог про різницю між “гравітацією” та “вагою” або вимога керівництва “полагодити” затримку сигналу радіозв’язку, та інші. Цей серіал — своєрідний скандал, пародія на наш сучасний соціум, різні його сфери життя, систему цінностей споживацького суспільства, “моральних” лідерів думки, соціальний інжиніринг та багато-багато іншого, просто винесене в космос… Неодноразово виникали думки про подібність сюжету та вітчизняної реальності, інколи, аналогії настільки точні, що місцями ставало навіть не смішно. До перегляду рекомендується тим, хто знає чим сатира відрізняється від ситкому.

This Country (2017) on IMDb