Ейр Америка / Air America (1990)

Ейр Америка / Air America (1990)

Класний, якісний фільм свого часу, який не потребує представлення, рецензії чи тим більше аналізу, але засилля негативних коментарів спонукає відновити баланс у Всесвіті. Перед нами представник “золотої доби” пригодницьких комедійних бойовиків 80-х, який і сьогодні дивиться легко і виглядає достойно, що можна сказати далеко не про кожного його однолітка. Все тут є: динаміка, пригоди, авантюризм, гумор, вибухи, літаки, гелікоптери, знАні актори та неполіткоректні жарти про расові стереотипи — це old school movie. При чому на першому плані завжди Mel Gibson та Robert Downey Jr., але не варто забувати, що за кадром залишається інша пара не менш знАкових осіб: Mario Kassar та Andrew Vajna під брендом “Carolco Pictures”. Саме ці виконавчі продюсери і їхня кіностудія (якщо відкинути інтриги з нею пов’язані) подарували нам культові фільми того періоду.

Зйомки відбувались на фоні зелених гір Таїланду, а не на фоні зеленого екрану, що гарантувало яскраву, насичену кольорами картинку і ефект справжності. Бо більшість літаків у кадрі дійсно літали над землею, їх пілотували живі люди, а деякі трюки виконували навіть не професійні каскадери, а актори головних ролей.

Пройшло більше 30 років, ми живемо у глобалізованому, інформаційно насиченому світі, а в мене все одно є знайомий, про якого Mel Gibson сказав би “He is high on America”, бо силу кінематографу і її здатність формувати медійні Образи рано списувати із рахунків. Більше того, навіть через 30 років мантри “нас тут немає”, “ми за мир і демократію”, “тут війни нема — по телевізору ж сказали” звучать неприємно знайомо…

І не варто акцентувати увагу на тому, що мішок зерна, скинутий з літака, при падінні не підскакує на 2 метри — адже нІчого робити атеїстам у храмі шанувальників бойовиків 80-х. А потрібно просто відпустити свій розум та ерудицію — і отримувати задоволення, бо більше ніхто і ніколи так знімати не буде.

А якщо комусь щось виглядає дуже неправдоподібно, то ми вільні люди і завжди можемо переглянути “Форсаж-11” чи “Хоббіт-5” чи “Відьмак-8” або будь-який шедевр із серії супергеройської марвелятини (“Людина-бджола”, “Людина-оса”, “Людина-коза”) — там увесь реалізм і правда життя.

This Country (2017) on IMDb