Життя на нашій планеті / A Life on Our Planet (2020)

Трохи більше тижня тому на NetFlix відбулась прем’єра чергового шедевру авторства сера Девіда Аттенборо — “A Life on Our Planet”. Це особливий фільм, який дещо відрізняється від усіх попередніх робіт всесвітньо відомого натураліста. Основна ідея стрічки в тому, що її автор дає свідчення проти… людства. Сер Д.Аттенборо крізь ретроспективу свого життя (на даний момент 94 роки) розповідає ЯК змінювався світ природи у його очах за цей період. Треба зазначити, що для моїх підписників практично ніяких нових фактів у фільмі не озвучується. Як відбувається обмін речовини і енергії чи як функціонують екосистеми — мало для кого секрет.

Але вся краса “A Life on Our Planet” саме в способі, в тому ЯК подається інформація. Це неймовірне поєднання геніально сформульованих висновків на основі простих фактів із фантастичною зйомкою природних і антропогенних ландшафтів різними камерами високої роздільної здатності та частоти кадрів. Надважливо, що вся інформація йде не від безграмотної школярки чи істеричних побутових філософів, а від людини з природничою освітою Кембриджського університету, майже 70-річним не стажем, а досвідом активної роботи, музику до фільмів якої пише сам Hans Zimmer.

Наївні, на перший погляд, ідеї виходу із екологічної кризи сер Д.Аттенборо пояснює на прикладах успішного порятунку коралових рифів Палау чи активного самовідновлення природи у зоні відчуження ЧАЕС. І якщо екстраполювати приклади локальних природоохоронних політик на глобальний рівень — то все можливо: і врятувати природне різноманіття, і запобігти зникненню людства. Хоча в той же час, автор зазначає, що природа виживе і знайде можливість подальшого розвитку, а з людством чи без — залежить винятково від нас. Рекомендується до перегляду всім, хто здатний думати, на якісному дисплеї і чим більшої діагоналі — тим краще.